Базові оливи 3 та 4 групи. Як це зроблено.

12.07.2018

Базові оливи 3 та 4 групи. Як це зроблено.

Ми продовжуємо серію пізнавальних публікацій про шлях нафти з надр землі до полиці магазину у вигляді, олив, мастил, охолоджуючих рідин і т.д. Сьогодні поговоримо про все більш популярні сьогодні базові оливи 3 і 4 групи. Саме на їх основі виробляються найсучасніші моторні оливи.

Базові оливи III групи, отримані за технологією гідрокрекінгу і гідроізомеризації. По факту це та сама мінеральна олива, що отримується з відповідних фракцій нафти, але покращена - і за ступенем чистоти, і за молекулярною структурою. Сировиною служить вакуумний газойль або гач.

Основний принцип гідрокрекінгу - це хімічне перетворення небажаних компонентів в бажані. Також, в залежності від жорсткості умов процесу існує можливість отримання олив II і III груп. Дистиляти піддаються хімічній реакції з воднем в присутності каталізатора при високому тиску і температурі. Нафтенові і ароматичні вуглецеві кільця руйнуються і в присутності водню утворюються з утворенням изопарафинов. У цьому процесі також видаляється вода, аміак, сірководень. На виході продукт має жовтий колір, високий індекс в'язкості.

Гідроізомеризації - процес перетворення довгих молекул н-парафінів (нормальний, довгий ланцюг) в більш короткі розгалужені молекули. Продукт вже безбарвний з низькою температурою застигання.

Гідроочистка - заключний процес доочистки від небажаних з'єднань і ненасичених воднем залишкових ненасичених молекул. Готовий продукт - це базова олива III групи з дуже високою стабільністю.

Найголовнішою перевагою базових олив II і III груп є те, що в них міститься дуже низька кількість сірки, азоту та ароматичних структур. Тому, вони характеризуються доброю термічною стабільністю і низькотемпературними властивостями. Поряд з низькою випарністю в даних базових оливах високий індекс в'язкості. Головним недоліком II і III груп є знижена здатність розчиняти присадки і висока вартість в порівнянні з I групою.

6131.png

Базові оливи IV групи - це гідрогенірованние олігомери олефінів, одержувані каталітичної полімеризацією лінійних альфа-олефінів. Якщо вам ще не страшно, то продовжимо. До олефінів відносяться етилен, пропен, гексен і т.д. Але головним компонентом у виробництві ПАО є Децен-1 (це типовий представник даного класу, що має десять атомів вуглецю, а також двадцять атомів водню. С10Н20). Процес виробництва ПАО складається в кілька етапів. Першим етапом служить олігомеризація Децена для того, щоб отримати лінійний α-олефін. Олігомеризація відбувається в присутності каталізаторів, високої температури і тиску. Другий етап - це полімеризація α-олефина з отриманням безпосередньо ПАО. Полімеризація проходить під впливом водню при низькому тиску і наявності металоорганіческіх каталізаторів. Третій етап - фракційна разгонка на ПАО-2, ПАО-4, ПАО-6 і т.д.

На щастя, існують безліч інших процесів отримання синтетичних базових олив з кращими в'язкісно-температурними характеристиками, але виробництво ПАО в рази дешевше.

ПАО мають добре виражену ізопарафінових структуру. Тому, базові оливи ПАО володіють високим індексом в'язкості, відмінною плинністю при низьких температурах і високими змащувальні властивості при високих температурах. Низковязкі ПАО гидролитически стабільні, мають гарну сумісність з мінеральними оливами і можуть поєднуватися з іншими видами синтетичної сировини для змішування (наприклад, з ефірами або алкілірованими нафталіну) для поліпшення розчинності та контролю осадження.

Загалом базові оливи IV групи мають такі переваги: відсутність сірки, азоту та ароматики, стабільні фізико-хімічні характеристики від партії до партії, висока термостабільність і низькотемпературні властивості, низька летючість і високий індекс в'язкості.