Як виробляють бензин та дизель

Як виробляють бензин та дизель 10.05.2018

Як виробляють бензин та дизель

Бензин і дизель - це два найпопулярніших види палива, вироблені з нафти. Автомобілі, вантажівки, мотоцикли, кораблі та літаки - всі вони потребують палива. Їх виробництво є складним процесом. Але перш ніж це пояснити, ми нагадаємо, що про те де береться нафта та що з нею відбувається, можна прочитати в попередніх статтях.

Спочатку нафту піддають первинній перегонці, в результаті чого отримують бензинову, гасову, дизельну, масляну фракції та мазут. Отримані паливні фракції неможливо використовувати в якості товарних, тому що їх якість відносно низька та не відповідає сучасним вимогам для ДВС. Далеко на них ви не доїдете.

Отримані від первинної переробки паливні фракції відправляються на каталітичний риформінг і каталітичний крекінг (існують й інші процеси, але ми розглянемо основні). За допомогою цих методів відбувається вторинна переробка нафти. В результаті каталітичних процесів майбутній бензин трансформується у фракції з октановим числом 92 - 95. Риформінг підвищує октанове число продукту, а каталітичний крекінг, разом з підвищенням октанового числа, очищує фракції від сірки. Після цього, виділені установками бензинові фракції і кілька інших компонентів змішуються. В підсумку виходить кінцевий товарний продукт. Весь процес триває приблизно шість годин, але з урахуванням етапів контролю НПЗ витрачає на виробництво "нафта - бензин" робочу добу.

Виготовлення дизельного палива відбувається шляхом змішування прямогонних паливних фракцій з дизельними та антигелевими присадками й іншими компонентами. Дизельні присадки необхідні для поліпшення споживчих властивостей палива, наприклад, збільшення цетанового числа, підвищення змащувальних властивостей, для зниження корозії та інших. Антигелеві присадки дозволяють використовувати паливо в зимових умовах, запобігаючи її загущенню, формуванню та осаду парафіну.